donderdag, augustus 09, 2007

Bubke en al het geregel

Het is in België zo en in Australië is het niet anders ... Je bent nog maar pas bekomen van die 4 positieve tests en je kan beginnen regelen ... Kinderopvang, ziekteverzekering, ziekenhuis, welk soort prenatale zorg je wenst, enz ...

Probleem nummer 1: Kinderopvang
Ik ging langs bij verschillende centra voor kinderopvang, en kreeg overal hetzelfde antwoord. “We hebben een wachtlijst van 3 jaar, dus je moet er niet echt op rekenen om binnen het eerste jaar na de geboorte al te gaan werken.” Hoe kunnen ze dat nu menen? Verdienen alle Australische papa’s dan dubbel loon om dit te bekostigen?
Er is echt een vraag-en-aanbod probleem. De prijzen zijn om van achterover te vallen: 75 $ per dag (45 euro) voor de goedkopere! En dan zijn pampers, papflesjes, pap, … uiteraard niet inbegrepen. En daar bovenop is het personeel ook niet overdreven vriendelijk en is de setting zeer onpersoonlijk ... Dit lijkt me niet iets waar ons Bubke gelukkig zal zijn als mama en papa zijn gaan werken ...
Hmm ... we hadden een probleem dus ... Na wat rondvragen bij de vrienden en collega's kwamen we te weten dat de mama van een collega van mij een onthaalmoeder is. Haar naam is Margi, kort voor Margareth. Ik had niet durven hopen dat er plaats ging zijn voor ons Bubke, maar gelukkig gaan een paar kindjes van haar volgend jaar naar school. Het klikte onmiddellijk! Het lijkt me een ongelooflijk lieve en gedreven vrouw. Bovendien is het ook perfect gelegen tussen thuis en het werk. Ideaal!

Probleem nummer 2: Ziekteverzekering
Koen en ik hebben een aparte verzekering afgesloten voor ons verblijf in het buitenland vanuit België. Dit systeem werkt heel goed en we zijn tevreden. Voor een Australiër is dit alsof we onze eigen privéverzekering hebben en het logische zou dan ook zijn dat we voor de duurdere private zorg zouden kiezen. Maar wij ... wij wouden natuurlijk dwarsliggen ... en kozen voor de publieke zorg. Belangrijkste reden, goedkopere en betere continue zorg binnen het Koninklijke Vrouwenziekenhuis ... Wat moet een mens nog meer hebben!?
Maar het heeft blijkbaar toch een vervelend kantje om privé en publiek te mengelen ... Een voorbeeld van een standaard conversatie die we bij elke consultatie al kregen:
"Mag ik uw Medicare kaart alsjeblief?"
"Ik ben niet aangesloten bij Medicare mevrouw, ik heb mijn eigen verzekering."
"Oei ..."
Oei? "Het is ok mevrouw, ik ben in orde met mijn verzekering, het is alleen geen Australische maar een Belgische."
"Ja maar ..." En dan volgen een hele resem potentiële problemen die reeds allemaal opgelost werden ... "... dat betekent dus ook dat je alles eerst zelf zal moeten betalen. Bent u daarvan op de hoogte? Vormt dat geen probleem?"
"Ja, ik ben daarvan op de hoogte, en nee dat vormt geen probleem. De administratie van het ziekenhuis heeft reeds contact opgenomen met onze verzekering en alles is in orde."
Zucht ...
Ik zou zo graag dat stickertje op onze ziekenhuiskaart veranderen ... Nu staat er op Medicare ineligible, wat zoveel betekent als 'geen recht hebben op' ... En dat terwijl we in orde zijn ... Bij ons laatste bezoek vertelden ze ons, dat ze het waarschijnlijk niet meer gaan vragen nu ... Ik hoop het.

Probleem 3: Prenatale zorg
Zoveel keuze ... je houdt het niet voor mogelijk ... In België ga je naar de gynaecoloog en het ziekenhuis waar hij of zijn bij aangesloten is ... en dat is het ... allé dat denk ik toch ... Maar hier heb je enerzijds de keuze tussen publiek en privé ... dan heb je keuze tussen opvolging bij een vroedvrouw, een team van vroedvrouwen, je huisarts, een gynaecoloog (niet gelinkt aan een ziekenhuis en niet noodzakelijk gespecialiseerd in bevallingen), een dokter uit het ziekenhuis of een combinatie ... en tenslotte moet je ook nog kiezen op welk afdeling in het ziekenhuis je wil bevallen en of je al dan niet de optie voor een epidurale wil ... Te veel mogelijkheden en bovendien zijn niet alle opties compatibel met elkaar ... HELP!!!!
Om een lang verhaal kort te maken, na enkele weken uitzoeken wat elke zorg exact inhoudt, hebben we dan toch een beslissing gemaakt ... en tot nu toe zijn we heel tevreden. We kozen voor een team van 5 vroedvrouwen, die we allemaal zullen zien in de komende maanden. Minstens één van die vroedvrouwen zal ons bijstaan tijdens de bevalling. Dit is uiteraard allemaal onder begeleiding van een dokter. Daarnaast kozen we voor de afdeling in het ziekenhuis die gekend staat voor een persoonlijke begeleiding tijdens de bevalling. Vorige week hadden we nog eens een consultatie en konden we luisteren naar het hartje van ons Bubke. Het klonk sterk en gezond, en alles gaat goed.


Alles is geregeld en we kunnen uitkijken naar de volgende bezoekjes bij de vroedvrouw. Die zijn nu elke vier weken, maar worden frequenter naar het einde toe.

3 Reacties:

Op 17 augustus 2007 om 22:34, Blogger an schreef...

Dag Kim, Koen en Bubberdebub,

Tja, dat eerste probleem klinkt me inderdaad bekend in de oren. Het belangrijkste is dat jullie iemand hebben gevonden waar jullie je goed bij voelen ! Geniet maar van die vroedvrouwbezoekjes en de bijhorende echo's, want zelfs die heb ik nadien (naast mijn dikke buik) nog eventjes gemist ;-)

Dikke kus,
An

 
Op 18 augustus 2007 om 00:15, Anonymous Anoniem schreef...

Ik weet een oplossing voor het opvang probleem......... tante Francine komt naar Australië voor een superdeluxe kinderopvang aan huis........ geen goed idee hoor ik Koen al denken, net zoals de naam die hij al uitgekozen had, hi,hi,hi.
We moeten er ernsitg over nadenken om onze "sociale zekerheid" te gaan "uitvoeren" - want zeg nu zelf, in België is alles toch goed geregeld op dit gebied..... de tol die we ervoor moeten betalen (vééél te vééél belanstingen) nemen we er graag bij als we jouw verhaalt horen.
Zorg goed voor elkaar en het kindje
Groetjes uit Izegem

 
Op 20 augustus 2007 om 23:54, Blogger Michael schreef...

Damn, dat staat mij dus ooit ook nog allemaal te wachten. Vind dat er bij de voorbereidingen van een trouw al veel komt kijken, maar dat is dan waarschijnlijk nog maar een peulschil in vergelijking met een baby.
Bestaan er geen "baby-planners" zoals je "wedding-planners" hebt?
Indien niet, een gat in de markt als je het mij vraagt.

 

Een reactie posten

<< Home