Saucisse
Saucisse, sausijsjes, worst, pensen, beulingen... je snapt het wel, het gaat hier niet over filet mignon ('schattige steak'). Is er iets Vlaamser dan worst? Ongetwijfeld wel, maar de worst komt toch aardig in de buurt. Waarom is dat nu? Weet niet, waarschijnlijk om dat het goedkoop is zeker? Maar eerlijk is eerlijk: worst en worst is twee!
Kijk, eigenlijk zou ons Kim dit artikeltje moeten schrijven. Kim is de specialist als het op worst aankomt. Je kunt je dan ook haar teleurstelling voorstellen toen we hier voor het eerst worst kochten: bloemworst. Zie je, als je witte pensen koopt om op de barbecue dicht te schroeien, dan wEEt je dat het een boterham met melk in een velletje is. Je verwacht je eraan. De vork zit net iets anders aan de steel als je een lekker uitziende worstje koopt waarvan je zou zweren dat het goed bij de puree gaat passen. 't Is alweer een tijd geleden, en we hoopten op beterschap, maar nee: de keer erop was het lamsworst met rozemarijn of pure steak met gedroogde tomaat... elke keer weer een grote afgang.
'Gourmet' heten ze dat dan. Het heeft niets te maken met kleine pannetjes boven een methanolvuurtje. 'Gourmet' betekent zoveel als 'sjiek', 'Europees', 'smaakvol'. En dan heb je dus Gourmet Sausage. Tja,... het doet het niet voor ons.
Tot we op Afrikaanse Boerenworst stootten. De enige worst die we hier vonden die onze eigen boerenworst of braadworst heel dicht benadert. Zuid-Afrikaans dus. Je moet ervoor naar de delicatessen winkel! En je moet het weten dat het verkocht wordt: 't ligt dus niet in de toonbank. "Heeft u boerenworst?", vraag je dan. En je wordt argwanig bekeken. "Tja, we hoorden dat van Zuid-Afrikaanse vrienden.", probeer je snel te verklaren, alvorens je op een zwarte lijst van de Z-Afrikaanse messen-stekende maffia terechtkomt. Aha! Vrienden! Jaja, een minuutje, dan gaan we hem halen. Hoeveel wil je? Een kilo? Twee kilo? Oef...
Sindsdien dikke vrienden met de Z-Afrikanen die worst maken. En dat bracht ons automatisch bij de volgende stap: zelf worst gaan maken bij de Z-Afrikanen. Niet diezelfden van de winkel, maar alla, je kunt het geen toeval noemen dat ze toch ook van ginder komen.
Worst dus, heel simpel hoor: vlees marineren, dan door de vleesmolen en uiteindelijk darmen vullen. Tja... toch iets moeilijker dan dat. Onze eerste poging mag er wezen, maar de volgende keer moet er meer vet in en de marinade beter laten uitlekken. Zo krijgen we wat minder vocht in de pan en een iets minder droge worst.
Uw reporter ter plekke, Worstman.
2 Reacties:
ongelooflijk hoe begeestert ne mens kan zijn door saucissen. Hier is dat gemeen goed - vaak gebruiken we het gezegde: vandaag is 't worst omdat nie vele kost. we zullen eens aan jullie denken als we een volgende keer lekkere (!?) worst met appelmoes eten.
Smakelijk en vele groetjes uit Izegem
Reconversion professionnelle en vue?
;-) Caro
Een reactie posten
<< Home