Blue Mountains
Het was alweer een tijdje geleden (3 weken :-)) dat we nog eens een weekendje weggeweest waren en deze keer viel de beslissing op de Blue Mountains. Dit is een bergketen op ongeveer 2 uur met de auto ten westen van Sydney. De Blue Mountains danken hun naam aan de door de dichte eucalyptusbossen blauw gekleurde lucht. Het is een heel uitgestrekt natuurgebied met steile zandsteenrotsen, ravijnen en indrukwekkende rotsformaties.
We zijn vertrokken op zaterdag richting Lithgow. Aan de voet van de Blue Mountains hebben we gepicnict op een schoon plekske. En daar konden we al direct zien waarom ze de bergketen de "Blauwe Bergen" heten, zoals je ziet op de foto.
Net na het 'dorpje' (eerder een kruispunt) Bell hebben we een grindweg ingeslaan. Rangie heeft getoond wat ze waard is en heeft ons langs allerlei schone plaatskes gebracht langs de ZigZag Railway temidden van de Blue Mountains.
Het was uiteindelijk al donker tegen dat we aan ons hotel toekwamen in Mount Victoria. Mt. Victoria is het hoogstgelegen dorp in Blue Mts (1070 m), een klein dorpje dat nog vele typische huizen en hotels uit de Victoriaanse periode heeft. We zijn daar blijven slapen in 'The Manor House' bij Colin en Anette ... een 'guesthouse' met geschiedenis. We werden onmiddellijk goed ontvangen en rondgeleid in het huis.
Blue Mountains is eigenlijk een uitgestrekt zandsteenplateau dat sterk is ingesneden met grote canyons en langgerekte kliffen tot gevolg. Vanop de top van het klif heb je dan ook vaak schitterende panorama's. Op weg naar het startpunt van onze wandeling hebben we een paar keer gestopt om te genieten van het uitzicht ... Echt prachtig.
Rond 11 uur stonden we aan het vertrekpunt van onze wandeling, richting Govetts Leap. Het was een wandeling van een 3-tal uur langs kliffen ... We hadden een prachtig zicht tijdens de ganse wandeling op canyons en watervallen. Eens aan Govetts Leap, dit zijn vertikale kliffen 160 m steil naar beneden, konden we nog meer genieten van een spectaculair zicht. Terwijl we smulden van een koekje en wat water, zagen we ook hoe de combinatie van water en zonlicht een waterval in een prachtige regenboog kon veranderen. We hebben een foto proberen trekken, maar zoals vaak bij natuurverschijnselen is het op foto minder spectaculair.
Als afsluiter zijn we nog naar Mount Wilson gereden. Dit is een klein dorpje bovenop een berg, dat beroemd is voor zijn tuinen. Want ook al is het in Australië volop herfst blijft alles hier groen omdat de eucalyptusbomen (buiten vervellen) niet veranderen van kleur. Maar op Mount Wilson zagen we prachtige herfstkleuren, zoals wij ze gewoon zijn. De vegetatie is wel aangeplant en niet eigen aan Australië, maar 't was toch mooi. Je merkt wel duidelijk dat het een vrij exclusief dorpje is, waar je voldoende geld voor moet hebben om hier een huisje te kopen.
Helemaal op de top van Mount Wilson konden we nog een ander prachtig staaltje natuur bewonderen: the Cathedral of Ferns. Er stond daar een reuzen-Eucalyptus-boom (echt niet te doen!) helemaal omringd door gigantische varens. Het zijn echter geen varens zoals wij ze kennen ... het zijn een soort boom-varens. Ze hebben een lange smalle stam en bovenop die stam staan er varens; bizar, wij hadden dit in elk geval nog nooit gezien. We dachten eerst dat het palmbomen waren, zo ziet het er uit.
4 Reacties:
Zucht...
The proper way to see them.
Ik zag de Blue Mountains twee jaar geleden tussen enkele bussen Aziaten heen. En met 'Aziaat' bedoel ik
1. inwoner van Japan/China
2. fototoestel
Erg frustrerend om te staan genieten van het uitzicht, as far as possible, en dan iemand in gebroken Engels te horen vragen "Excuse me Sil, can you take pictule flom us?". Daar sta je dan, je eerste date met de Three Sisters gechaperonneerd (if that's a word) door een horde mensen die leven achter hun display.
Nu ja, ik vermoed dat de juiste factorizatie van 16 de enige juiste manier is om veel dingen ginder te bezichten, ain't that right?
Keep on trippin'!
Tot binnenkort aan de telefoon, die huilt wel mee...
Beste Deef,
Daar het woord factorisatie (of het nu met een s of z is), helaas uit mijn jargon is verdwenen, voelde ik me aangespoord (eerlijke schaamte deed me al ergere dingen doen) te 'googelen' (wedden dat het in de volgende versie van de Van Dale opgenomen wordt) naar de exacte betekenis. Het leidde ertoe dat ik op een Leidse (over gelijkklinkende woorden gesproken - geen toeval uiteraard) website terecht kwam (http://www.math.leidenuniv.nl/~psh/oratie.pdf). Een doctorandus in de rekenkunde voert 'factorisatie' aan als een synoniem van 'priemfactorontbinding'. Gelukkig deed dat een belletje rinkelen... priemfactoren, de elementaire bouwstenen van het multiplicatieve oerwoud, zoals de Nederlander in kwestie het vertaalde.
Goed, de factorisatie van 16 dus... dat moet 2 zijn. En dat maakt zin (ik ben zeker dat je me het anglicanisme met graagte vergeeft). Want inderdaad, veel dingen apprecieer je maar de 2e keer. Niet alleen hier, ook in het algemeen. Maar het voorbeeld van de Blue Mountains is uiterst gevat, want net als jij stonden wij er 2 jaar geleden bij en we keken er naar... precies een circus daar in Katoomba: Aziaten, 3 zusters die verdacht veel op de eerste de beste rotsformatie lijken en een debiel kabelbaantje. Daarom dat we dachte: als we terug gaan, dan niet naar Katoomba,... en het heeft gewerkt! Het Jappen-gedrang zijn we al lang vergeten.
Beste Koen, je zoekt het te ver...
Als ik zeg dat factorizeren (of -seren, whatever) neerkomt op het schrijven van een getal als een product (van niet noodzakelijk priemgetallen), zegt
16 = 4x4
je dan iets?
Jaja, flauwe grap, I know.
Btw, hoe de wereld soms klein is. De grootste wiskundige daar in Leiden, mbt priemgetallen en fundamenteel onderzoek naar de bijhorende cryptografische toepassingen, is een zekere Lenstra (werd vermeld in het dankwoord van die oratie). Ik heb ooit een lezing bijgewoond van de man waarin hij een tekening van Escher vervolledigd heeft ('man standing in gallery' bevat een witte vlek in het midden met daarin - subtiele oplossing - de naam van Escher) : schitterend hoe wiskunde en kunst daar even samen gingen. Het punt is dat die tekening vervolledigen wel degelijk een stukje niet-triviale wiskunde bevat (hoewel een ingenieur volgens mij wel zou moeten kunnen volgen, complexe logaritmen).
Twee keer raden waar ik die lezing bijgewoond heb?
Convention Hall, Sydney.
Echt waar.
Anyway, terug aan de euh... schoolslag.
Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»
Een reactie posten
<< Home